L'ansietat infantil es refereix a la manifestació de símptomes d'ansietat en nens. L'ansietat és una resposta natural del cos davant de situacions percebudes com a amenaces o estressants. En el cas dels nens, és normal que experimentin certs nivells d'ansietat en diferents etapes del seu desenvolupament.
No obstant això, quan l'ansietat infantil esdevé més intensa, persistent i afecta el funcionament diari del nen, es pot considerar un trastorn d'ansietat infantil.
CAUSES
- Separació dels pares/cuidadors: Com ara quan comencen a anar a l'escola o quan els pares han de marxar per algun motiu.
- Canvis importants: Les transicions importants, com canvis d'escola, mudances de casa, arribada de germans nous o altres esdeveniments significatius, poden generar ansietat en els nens.
- Problemes familiars: Els conflictes familiars, problemes de relació entre pares o altres tensions a casa poden afectar la seguretat emocional del nen i provocar ansietat.
- Pressions acadèmiques: L'expectativa de rendiment a l'escola i altres pressions acadèmiques poden provocar ansietat en alguns nens.
- Problemes de salut: Malalties, hospitalitzacions o altres problemes de salut poden causar ansietat en els nens.
- Traumes: Experiències traumàtiques, com ara accidents, pèrdua d'éssers estimats o altres esdeveniments impactants, poden contribuir a l'ansietat infantil.
- Factors genètics i biològics: Algunes investigacions suggereixen que hi pot haver una predisposició genètica o factors biològics que contribueixin a l'ansietat.
- Falta de seguretat emocional: Un entorn mancat de suport emocional i seguretat pot contribuir a l'ansietat en els nens
COM ES MOSTRA L'ANSIETAT EN ELS INFANTS?
1. Indicadors fisiològics: augment o disminució de l'apetit, dificultats per dormir, llepar-se el dit, tics o moviments estereotipats, mossegar-se les ungles, inquietud constant en braços i cames, arrencar-se el cabell...
2. Indicadors comportamentals: No voler anar a l'escola, necessitat de saber cada detall de determinats plans, enrabiaments constants...
3. Indicadors cognitius: Rituals, estats de preocupació constants, malsons...
TÈCNIQUES DE RELAXACIÓ MUSCULAR
- Meditació: Implica la concentració de la ment per aconseguir la tranquil·litat i la consciència plena, mitjançant tècniques com la respiració conscient o la focalització en un objecte o pensament. L'objectiu és reduir l'estrès, millorar la concentració i promoure el benestar emocional.
- Escriptura terapèutica / Diari d'emocions: Consisteix en registrar i reflexionar sobre les emocions diàries, ajudant a comprendre millor els sentiments i a gestionar-los de manera saludable. Aquesta pràctica fomenta la consciència emocional i el benestar emocional.
- Respiració profunda: Inhalacions i exhalacions lentes i profundes, ampliant la capacitat pulmonar per aportar més oxigen al cos, reduir l'estrès i millorar la relaxació.
La col·laboració psicològica és beneficiosa ja que ajuden a identificar i comprendre els sentiments d'ansietat, ensenyar estratègies efectives per fer front a situacions estressants. Treballar amb un psicòleg pot ajudar a enfortir l'autoestima i resiliència als nens. Això els permet desenvolupar més confiança en si mateixos i enfrontar els desafiaments de manera més positiva.