Logopèdia
L'estudi de les alteracions de la comunicació humana forma part de la logopèdia. Aquesta disciplina se centra en la prevenció, detecció, avaluació, diagnòstic i tractament dels trastorns següents:
- Dificultats i retard en el llenguatge oral, tant expressiu com comprensiu.
- Trastorns i retard en la parla, com ara dislàlies i processos fonològics immadurs.
- Problemes de fluïdesa en el discurs, com disfèmia (tartamudeig o quequeig) i taquilàlia (parla ràpida), així com alteracions del ritme verbal.
- Trastorns de la veu, incloent disfonies funcionals amb o sense lesions a les cordes vocals (nòduls, pòlips, quists, etc.), forçament i mals hàbits vocals, així com disfonies infantils.
- Trastorns del llenguatge i la parla relacionats amb trastorns neurològics com ictus, traumatismes cranials i demències.
- Teràpia Miofuncional (TM) o Motricitat Orofacial (MO), que implica l'assessorament, prevenció, avaluació, diagnòstic i tractament (educació i reeducació) de les funcions alterades del sistema orofacial, com ara succió, respiració, deglució, masticació i articulació del discurs. Aquests trastorns poden ser congènits o adquirits en qualsevol etapa de la vida.
Un correcte funcionament d'aquestes funcions afavoreix un bon desenvolupament de les estructures orofacials tant dures com toves. Per això, nosaltres recomanem abordar de manera multidisciplinar totes les casuístiques des del mateix centre (odontòleg, psicopedagog/a, etc).