La comunicació és clau per al desenvolupament social i emocional d'aquests infants, i tant a casa com a l'escola, podem implementar estratègies i consells pràctics per facilitar-la. 

Recomanacions per millorar el llenguatge en TEA:

  1. Utilitza un llenguatge clar i concís: Quan parlem amb un nen o una nena amb TEA, és important utilitzar un llenguatge simple i directe. Evita les frases llargues o complexes, i utiliza paraules concretes i senzilles. Fes servir un to de veu tranquil i pausat, donant temps suficient perquè puguin processar la informació i respondre adequadament.
  2. Fomenta l'ús de suports visuals: Els suports visuals, com pictogrames, calendari de rutines o horaris visuals, són excel·lents eines per millorar la comunicació amb els nens amb TEA. Utilitza-los tant a casa com a l'escola per proporcionar informació visual clara i estructurada. Aquests suports ajuden a anticipar i comprendre les activitats diàries, i també poden servir com a ajuda per expressar-se o fer peticions. Des del entre et podem ajudar a crear i assessorar-te sobre aquests materials de suport!
  3. Promou la interacció social: Encoratja el nen o la nena a participar en activitats socials i interaccions amb altres infants. Organitza jocs en grup o activitats cooperatives.
  4. Mireu vídeos curts o notícies que li interessin i fomenta la reflexió, mitjançant preguntes estructurades sempre de la mateixa manera, com ara: “Què t’ha semblat aquest vídeo?”, “Com t’ha fet sentir?”, “Per què creus que ha passat això/han fet això?”, “Què es podria haver fet per evitar-ho?, etc. 

Com podem abordar millor aquest aspecte:

Recordeu que hi ha moltíssimes altres estratègies a utilitzar i depenent del grau d’afecció del trastorn i les característiques de cada nen i nena, s’hauran d’aplicar unes o unes altres i d’una manera o d’una altra. Des del nostre centre us podem ajudar, ja que comptem amb professionals especialitzats en TEA i llenguatge.