La desídia adolescent es refereix a la manca d'interès, apatia o indiferència que alguns adolescents poden experimentar cap a les seves responsabilitats, tasques escolars o altres activitats importants.
Quines són algunes causes d'aquesta desídia?
- Manca de motivació: Els adolescents poden sentir desídia quan els manquen metes clares o no troben significat en el que fan. La manca d'objectius i propòsits pot portar a la apatia.
- Pressió acadèmica: L'excés de pressió acadèmica, ja sigui per altes expectatives dels pares, mestres o el propi adolescent, pot generar desinterès i desgana en l'estudi.
- Problemes emocionals/canvis hormonals: Els adolescents poden experimentar problemes emocionals com la depressió, l'ansietat o l'estrès, la qual cosa pot afectar la seva capacitat per participar activament en diverses àrees de les seves vides.
- Manca de suport: La manca de suport emocional i la percepció que no compten amb el recolzament dels seus éssers estimats poden contribuir a la desídia. La connexió emocional i el suport són fonamentals en aquesta etapa de la vida.
- Problemes familiars: Conflictes familiars, disfuncions al llar o manca de comunicació poden tenir un impacte negatiu en el benestar emocional d'un adolescent, afectant la seva motivació i entusiasme.
- Manca d'autonomia: Els adolescents a vegades poden experimentar desídia si senten que no tenen control sobre les seves vides o decisions, la qual cosa pot afectar la seva motivació per participar en activitats.
- Ús excessiu de tecnologia: El temps excessiu dedicat a dispositius electrònics i xarxes socials pot contribuir a la desídia al distreure els adolescents de responsabilitats i activitats importants.
Com es manifesta aquesta desídia en comportament de la vida diaria?
1. Rendiment acadèmic disminuït: Descens de les qualificacions; manca d'interès en les classes i tasques escolars; incompliment de terminis i manca de participació en activitats acadèmiques.
2. Manca de motivació: desinterès generalitzat cap a metes i assoliments; absència d'aspiracions clares pel futur; actitud apàtica o desgana cap a reptes i oportunitats, actitud negativa
3. Procrastinació constant: tendència a ajornar tasques i responsabilitats; dificultat per iniciar i completar projectes; manca d'urgència o sentit de responsabilitat.
4. Aïllament social: retret d'activitats socials, pèrdua d'interès a mantenir relacions personals; sensació de desconnexió o solitud.
5. Desinterès en l'autocura: descuit en l'aparença personal; manca d'interès en activitats de cura personal; abandonament d'hàbits saludables.
6. Ús excessiu de tecnologia: passar llargs períodes de temps en dispositius electrònics; desatenció a responsabilitats a causa de l'ús constant de la tecnologia; desconnexió de la realitat a través de les xarxes socials i jocs en línia.
Com podem SUPERAR aquesta desídia?
Primer de tot, s'han d'establir objectius realistes i clars a curt i llarg termini, això donarà un sentit de propòsit. Seguidament, planificar un pla d'acció setmanal de tasques per crear un hàbit i poc a poc ser més actiu dia a dia. Eliminar distraccions com el temps en xarxes socials (Tiktok, Instagram...) i limitar-te a utilitzar-les durant un temps mínim.
I el més important i bàsic, encara que ho oblidem moltes vegades... Dormir més de 7 hores i menjar bé, amb tots els macro i micronutrients, i fer exercici, ja sigui anar a correr (i proposar-te correr durant 20 minuts, i el dia següent durant 30), com fer natació, com anar a classes de Zumba!
Amb aquests senzills "hacks", veuras com poc a poc i sense adonar-te tot et resultarà més fàcil!
No és un procés lineal, i a vegades necessitem ajuda per a que algú ens pugui orientar i/o motivar. Nosaltres estem per tú! Contacta'ns si vols saber més coses :)